Naar de SS Rotterdam (22 april 2018)

Zondag 22 april

Vandaag zijn vrienden van ons op bezoek met hun zonen van 9 en 11 jaar. Het lijkt ons leuk om met ons allen de SS Rotterdam te bezoeken. We nemen de waterbus vanaf St. Jobshaven. We stappen uit bij de halte bij de SS Rotterdam. Dit is al een goed begin, want met een boot de Maas over vind ik altijd leuk. We besluiten de Uitwaaien & Zwaaien-rondleiding te gaan doen. We krijgen een audiotour mee en we gaan op stap… We beginnen in de hal bij de grote trap.

We mogen bij de Queens Lounge naar binnen. Deze zaal is 600 m2 groot en er kunnen zo’n 500 mensen in. Deze middag was de zaal in gebruik door mensen van AZ, voorafgaand aan de bekerwedstrijd van AZ tegen Feyenoord.

Daarna gaan we naar het Theater. Vroeger waren hier optredens van bandjes, maar het podium is daar tegenwoordig te klein voor. Deze zaal wordt voor allerlei feestjes gebruikt.  In de Smoking Room staan op dit moment geen meubels. De vloerbedekking is erg vrolijk. Deze ruimte heeft grote ramen waardoor je goed naar buiten kunt kijken. Daarna gaan we naar buiten. Vanaf dit dek hebben we uitzicht richting ons huis. 

We klimmen steile trappen omhoog en komen uiteindelijk bij de stuurhut. Hier zijn net twee groepen die een rondleiding met een gids hebben en het is hier druk. Het is leuk om de oude instrumenten te zien. Vlakbij de stuurhut ligt de hut van de kapitein. Hij had een klein appartementje met een zitkamer, een slaapkamer en een badkamer. Naast de kapitein was de hut van andere officieren. Zij deelden hun hut met twee anderen. Dan nog zullen zij het goed gehad hebben in vergelijking met de mannen die in de machinekamer werkten of in de bediening. Hun hutten hebben we niet gezien.

Aan de andere kant van het schip, op het achterdek, komen we bij het sportdek. Helemaal bovenin het schip is het sportdek van de eerste klasse. We hebben hier ook mooi uitzicht richting de Euromast. Een verdieping lager ligt eenzelfde sportdek, maar dan voor de gewone mensen.

Na de rondleiding wandelen we via Katendrecht richting hotel New York. Bij de Fenix Food Factory hebben we wat gedronken. Het is een erg gezellige plek, waar je bij verschillende tentjes wat te eten en te drinken kunt halen. Je kunt ook een plankje huren waarna je bij de verschillende tentjes langs gaat om een hapje te halen. Dat gaan wij zeker een keer uitproberen. Ten slotte gingen we met de watertaxi weer naar huis. Dat blijkt het hoogtepunt van de dag te zijn…

Vergelijkbare berichten